Reinaerttrofee

HALEWIJNFESTIJN TOT NADER ORDER UITGESTELD. Uitstel is geen afstel!

Literair Halewijnfestijn

in de jarige stad Haarlem

Zondagmiddag 15 maart 2020

met optredens van:

Reggie Baay
Paul Gellings
Toine Heijmans
Sylvia Hubers
Stefan Popa
Wanda Reisel

Uitreiking Halewijnprijs door
burgemeester Jos Wienen
Uitreiking Reinaerttrofee
door Jongerenjury
 

spreekstalmeester Marius Bruijn
muzikale omlijsting Wouter Kuyper

Locatie: Janskerk (Noord-Hollands Archief), Jansstraat 40 Haarlem
Aanvang: 15 uur – inloop vanaf 14.30 uur – gezellige nazit na afloop
Entree: € 7,50 / aan de zaal € 10,- (hapje en drankje na afloop inbegrepen)
Boekhandel aanwezig, gelegenheid tot signeren

Met medewerking van: Huijsing Books, boekhandel Blokker, De Vries, Athenaeum Boekhandel, Kennemer Boekhandel, &Wine Wagenweg 25

Bestel direct tickets voor het Halewijnfestijn!

€ 7,50 / ticket – bestel nu en bespaar ( € 10,- aan de zaal )
Na je bestelling nemen wij contact met je op.

Doel van de Reinaerttrofee is om de genomineerde schrijvers voor de Halewijnprijs nog meer aandacht te geven en om jongeren op een leuke en ongedwongen manier in contact te brengen met literatuur en bij jongeren de liefde voor lezen en literatuur te stimuleren.

De Reinaerttrofee is een jongeren-literatuurprijs. De Reinaerttrofee wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het Beste Boek van Genomineerden voor de Halewijnprijs. Jaarlijks wordt een jongerenjury geformeerd die onafhankelijk van de deskundigenjury Halewijnprijs een eigen winnaar Reinaerttrofee kiest. De Reinaerttrofee bestaat uit een geldbedrag en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk.

Ieder jaar wordt na het uitroepen van de genomineerden voor de Halewijnprijs een jongerenjury gevormd die openstaat voor jongeren van 14 – 21 jaar. Op meerdere plekken worden Boek-Wisselpunten georganiseerd. Daar kunnen jongeren de genomineerde boeken omwisselen en hun reviews posten. De jongeren lezen en beoordelen van alle genomineerde auteurs één werk en kiezen – onafhankelijk van de deskundigenjury – een eigen winnaar. Docenten en jonge ambassadeurs rond de Boek-Wisselpunten begeleiden dit ‘Reinaerttrofee-leesproces’. Jaarlijks organiseren zij een juryvergadering waarop de deelnemers worden uitgenodigd om met elkaar te discussiëren en hun meningen over de gelezen boeken uit te wisselen. Op de landelijke juryvergadering bepalen de jonge voorzitters van dat jaar op grond van de verzamelde reviews en de uitkomsten van de verschillende satellietvergaderingen de winnaar Reinaerttrofee. Op het jaarlijks Halewijnfestijn presenteren de jongeren via een creatieve podium-act hun gemotiveerde keuze. Erevoorzitters van de jaarlijkse jongeren-juryvergadering zijn Annette van Herten en Lindy Simons, deelnemers van het eerste uur en uitvinders van de naam en werkwijze van de Reinaerttrofee.

Juryvoorzitters Reinaerttrofee 2019 zijn Anne Vaendel, Sanne van der Sterren, Britt Füsers en Puck Füsers.

2018    Peter Lenssen voor zijn boek Pleisterplaats Belleville
2017    Christine Otten voor haar boek We hadden liefde, we hadden wapens
2016    Benny Lindelauf voor zijn boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor
2015    Auke Hulst voor zijn boek Slaap zacht, Johnny Idaho
2014    Christophe Vekeman voor zijn boek Marie

In 2014 lanceerde de juryvoorzitter Halewijnprijs samen met jongeren en docenten de zogenaamde ‘Halewijnactiviteiten’ als opmaat naar de jaarlijkse prijsuitreiking. Deze culturele en educatieve activiteiten beogen de liefde voor kunst en cultuur (vooral) bij jongeren te stimuleren en hen in contact te brengen met goede hedendaagse auteurs. Er werd dat jaar een oproep gedaan tot de vorming van een jongeren-schaduwjury. Onder aanvoering van de jonge Annette van Herten en Lindy Simons koos de jongerenjury het boek Marie van Christophe Vekeman als winnaar. Via een sprankelende podium-act op de jaarlijkse prijsuitreiking wisten de jonge juryleden op fenomenale wijze het publiek te overtuigen van hun keuze. In de jaren daarna kenden zij de naam ‘Reinaerttrofee’ toe aan hun prijs en werd het jureringsproces Reinaerttrofee verder geperfectioneerd door de deelnemende jongeren. Sindsdien is de jongerenjury Reinaerttrofee een vaste jaarlijkse Halewijnactiviteit.

‘Halewijnactiviteiten’ door en voor jongeren kunnen ieder jaar na het uitroepen van de genomineerden voor de Halewijnprijs worden opgestart. Zo kwam in 2014 Halewijnprijswinnaar Erik Vlaminck schrijfworkshops geven aan jongeren ter ontwikkeling van hun eigen schrijftalent. Resultaat was een podium-act door jongeren op de prijsuitreiking met de voorstelling GRAS, gebaseerd op een tekst van de jonge Anne Giesen. Hiermee kwam Anne’s schrijftalent aan het licht. Een paar jaar later won Anne op 18-jarige leeftijd de landelijke finale van Write Now 2018, de grootste schrijfwedstrijd in het Nederlandse taalgebied. Een andere groep jongeren werkte onder leiding van kunstenaar Dick van Wijk aan het ontwerpen van beeldende kunst geïnspireerd op literatuur. Met als uitkomst een expositie van beeldend werk van jongeren op de prijsuitreiking. Bij de opening van het cultureel seizoen presenteerden jongeren samen met de eerste Halewijnprijs-winnaar Jan Huyskens een HalewijnOproer met optredens van alle in dat jaar genomineerde auteurs. Sinds 2014 is de jongerenjury Reinaerttrofee een vaste Halewijnactiviteit.

Instagram

 • Haarlems Halewijnfestijn zondag 15 maart a.s. #geannuleerd maar:

UITSTEL IS GEEN AFSTEL! 
Zoals velen hebben ook wij na de oproep van premier Rutte, in overleg met de locatie en team #burgemeester moeten besluiten het geplande #Halewijnfestijn in de stad #Haarlem af te blazen. Heel jammer, gezien het vele werk in de voorbereiding.

Maar het #positieve is, alle werk is niet voor niets geweest.

Alles ligt klaar om een mooi Halewijnfestijn te presenteren, wat we op een later tijdstip zeker gaan doen! Het enthousiasme in Haarlem is groot. We hebben een stevige basis gelegd. We hebben besloten van de nood een deugd te maken en de #coronastorm te benutten om activiteiten te ontwikkelen die we toch al van plan waren te doen om steeds meer jongeren enthousiast te maken voor #lezen en #literatuur. En door het uitstel krijgen onze genomineerde Halewijnprijs-auteurs #ReggieBaay, #PaulGellings, #ToineHeijmans, #SylviaHubers, #StefanPopa en #WandaReisel nog langer de aandacht die ze allemaal verdienen!

We houden je op de hoogte!
 • Haarlemse #jongerenjury leest en discussieert over de wie de #Reinaerttrofee zou moeten winnen voor het Beste Boek! Spannend...🤯 #lezen #lovetoread #books #literatuurprijs #halewijfestijn #halewijnprijs #bookstagram #prijs #uitreiking #juryduty #boek #haarlemcity #janskerk #goodreads #epicreads #sylviahubers #Toineheijmans #Reggiebaay #Wandareisel #Stefanpopa #paulgellings
 • Heb jij al een kaartje? Zondagmiddag 15 maart in Haarlem! Ivm Boekenweek #gratisreizen !
#literatuur #literatuurprijs #books #lovetoread #haarlem #reggiebaay #paulgellings #toineheijmans #sylviahubers #stefanpopa #wandareisel #prijs #goodreads

Zie ook www.halewijnprijs.nl
 • Stefan Popa (1989) is auteur en zelfstandig journalist in Baarn. In 2014 debuteerde hij met de liefdesgeschiedenis ‘Verdwenen grenzen’, gevolgd door ‘A27’ (2015), een vlugge roman over drie personages die stilstaan, zowel in de file als in het leven. Na de literaire komedie ‘De verovering van Vlaanderen’ (2016) keert Popa met ‘Of de oleander de winter overleeft’ terug naar de basis die zijn debuutroman zo succesvol maakte: een groots Europees epos over de kwetsbaarheid van kleine volken in een immer uitdijend Europa. Pitu moet sterven, terwijl hij nog zoveel heeft om voor te leven. Zijn dochter, zijn dorp Crushuva en zijn volk, de Aroemenen met hun eigen taal, dat nog springlevend is. Nog wel! Ze zijn door iedereen vergeten, hoewel zíj de Balkan hebben gemaakt tot wat die is. Zij zíjn de Balkan. ‘De lezer (…) begrijpt ineens meer van de vele oorlogen die daar zijn uitgevochten.’- Paola van de Velde in De Telegraaf. ‘Opperste vertelkunst’ - Joost van Egmond op Donau Magazine.

Foto: Wim van de Hulst

#Stefanpopa #Halewijnfestijn #literatuurprijs #haarlem #Reinaerttrofee #lovetoread #goodreads #epicreads #bookstagram #books #literatuur
 • Toine Heijmans (Nijmegen, 1969) is naast schrijver en journalist een fervent zeiler. Na een aantal journalistieke boeken over hiphop en asielzoekers verscheen in 2007 ‘La vie Vinex’, over het leven in een nieuwbouwwijk. In 2011 verscheen zijn fictiedebuut ’Op Zee’ dat internationale bekendheid kreeg, verfilmd werd en vertaald in een groot aantal landen. In Frankrijk ontving hij hiervoor als eerste Nederlandse schrijver de prestigieuze Prix Médicis Étranger. In 2014 volgde zijn tweede roman, ‘Pristina’, over een uitzetbeambte en een vluchteling, die ook in Frankrijk een succes werd. Zijn miniaturen als rondreizend columnist werden gebundeld in ‘Nederland ligt er prima bij’ (2017). In 2019 verscheen ‘Met mijn vader is niks mis’ over zijn vader met Alzheimer en publiceerde hij ‘Marifoonberichten; ‘Over de zee en de mensen die daar willen zijn'. De neerslag van twee decennia gepassioneerd schrijven over de zee en de mensen die daar thuis horen. Waargebeurde verhalen over verdwenen orka’s, twijfelende mosselvissers en geheime eilanden – maar bovenal over het grenzeloze verlangen naar het water.

Foto: Annaleen Louwes

#Toineheijmans #Halewijnfestijn #literatuurprijs #haarlem #Reinaerttrofee #lovetoread #goodreads #epicreads #bookstagram #books #literatuur
 • Sylvia Hubers (1965) debuteerde in 1988 met 'Doodskreten worden graag gehoord', een bundeling zeer korte, sprookjesachtige en absurdistische verhalen. Sindsdien publiceerde zij vijf dichtbundels en was zij van 2009 tot 2013 stadsdichter van Haarlem. Waarover Joop Leibbrand schreef: ‘Hubers bewijst opnieuw een échte dichteres te zijn: onafhankelijk, eigenzinnig, er zeker niet op uit stad en gezagsdragers te pleasen.’ Voor de buitenwacht leek daarmee proza op een laag pitje te staan. Niets was minder waar: tussen 1988 en 2015 schreef Sylvia honderden zeer korte, eigenaardige verhaaltjes en prozagedichten. 268 daarvan zijn in 'Hier moet ik ingrijpen' (2015) bij elkaar gebracht. Hiermee bewees Sylvia Hubers ‘de ongekroonde koningin (te zijn) van het ultrakorte verhaal, of de miniatuur, of het absurde prozagedicht, en wat er tussenin zit.’ [Roos van Rijswijk op Athenaeum] Kroon op deze gedachte is haar laatste werk 'Wat als we niet waren betoverd' (2018) ‘Geestig en wendbaar (…) de handpalmverhalen van Sylvia Hubers, die ook zware onderwerpen draaglijk kan maken.’ - Arjan Peters in de Volkskrant.
Foto: Ilja Keizer

#Sylviahubers #Halewijnfestijn #literatuurprijs #haarlem #Reinaerttrofee #lovetoread #goodreads #epicreads #bookstagram #books #literatuur
 • Wanda Reisel (Curaçao, 1955) publiceert sinds 1985 romans, filmscenario’s en theaterstukken. Bedrog en zelfbedrog zijn terugkerende thema’s in haar werk. Ook de tragische en ontroerende tekortkomingen van de mens, die zich zo graag illusies maakt. Haar romans ‘Baby Storm’ (1998) en ‘Een man een man’ (2001) werden genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Voor haar roman ‘Witte liefde’ (2004) ontving zij de Anna Bijns Prijs 2007. Met ‘Nacht over Westwoud’ (2011) roerde Reisel een nieuw thema aan, hoe in een samenleving de altijd sluimerende vreemdelingenangst plots kan toeslaan. Met jeugdvriend Herman Koch publiceerde ze in 2017 een brievenboek met herinneringen aan een levenslange vriendschap. In ‘Adam’ (2019) beschrijft ze de tomeloze tocht van de man Adam, die van Amsterdam via Zürich en Shanghai door een wereld waarin morele grenzen steeds meer worden opgerekt, filosofisch eindigt in de stilte van een Noors fjord. ‘Mythisch beeld van een mannenwereld’ [Kees ’t Hart in de Groene]
Foto: Annaleen Louwes

#Wandareisel #Halewijnfestijn #literatuurprijs #haarlem #Reinaerttrofee #lovetoread #goodreads #epicreads #bookstagram #books #literatuur
 • Paul Gellings (Amsterdam, 1953) is een Nederlandse dichter, schrijver en vertaler. Van 2004 
tot 2006 was hij stadsdichter van Zwolle. Voor de wijze waarop hij al bijna veertig jaar de 
Franse taal en cultuur voor het voetlicht brengt, is hij in 2012 geridderd tot Chevalier dans 
l’Ordre des Palmes Académiques. In 2001 verscheen zijn eerste roman 'Witte paarden', gevolgd door negen andere romans en dichtbundels. In 2010 maakte hij de overstap naar 
uitgeverij Passage waar o.a. zijn roman 'De jacht op de klaproos' (2015) verscheen, met als 
onderwerp de affaire Tromp/Tuitjenhorn. Eerdere romans 'Verbrande schepen' (2011) en 'Augustusland' (2013) werden genomineerd voor Overijssels boek van het jaar. Na weer een 
dichtbundel 'Café Egidius' (2016) en een verhalenbundel 'Zondagavondbuurt' (2017), zag in 
november 2018 zijn roman 'De wereld als leugen' het licht. Voor april 2020 staat 'Steden van 
Pandora, drie vertellingen' op stapel.
#Paulgellings #Halewijnfestijn #literatuurprijs #haarlem #Reinaerttrofee #lovetoread #goodreads #epicreads #bookstagram #books #literatuur

Twitter

Genomineerde boeken Reinaerttrofee 2019

Reggie Baay
foto © C. Fjodor Buis

Met Het kind met de Japanse ogen (2018) dingt Reggie Baay mee naar de Reinaerttrofee. In
dit boek vindt een zoon een schoenendoos met oude fotonegatieven van zijn vader. Hij
begint een speurtocht naar het leven van zijn vader in de jaren 1939-’49 in Nederlands-Indië.
Trouw schreef dat dit boek vooral ‘laat zien dat de verhalen uit die tijd nog lang niet allemaal
verteld zijn.’

Met De wereld als leugen (2018) dingt Paul Gellings mee naar de Reinaerttrofee. Een
schrijver moet na een romantische nacht met een talkshow-presentatrice op de vlucht voor
de roddelpers. Dan volgt een hilarische satire op de wereld van literaire redacties van
kranten en talkshows, maar ook een verbluffende inkijk in criminele activiteiten. Een heerlijk
spel met waarheid en leugen, waarin uiteindelijk een bos, een vos de weg wijst. Of niet…?

Toine Heijmans
foto © Annaleen Louwes

Met Marifoonberichten (2019) dingt Toine Heijmans mee naar de Reinaerttrofee. Al 20 jaar
maakt Toine zeiltochten en schrijft hij over de zee en de mensen die daar willen zijn. Hij leert
de zee van alle kanten kennen. In dit boek staan allemaal waargebeurde verhalen over
verdwenen orka’s, mosselvissers, geheime eilanden, maar vooral over zijn eigen grenzeloze
verlangen naar het water.

Sylvia Hubers
foto © Ilja Keizer

Met Wat als we niet waren betoverd (2018) dingt Sylvia Hubers mee naar de
Reinaerttrofee. Is dit poëzie of proza? Het is allebei! In honderdnegenenveertig korte stukjes
schrijft Sylvia absurd, geraffineerd, ogenschijnlijk ingewikkeld, maar ook speels de wereld en
haar eigen gedachten. Altijd verrassend moet je aan het eind lachen, maar blijf je er ook over
nadenken. Je kunt ze steeds opnieuw lezen.

Stefan Popa
foto © Wim van de Hulst

Met Of de oleander de winter overleeft (2019) dingt Stefan Popa mee naar de
Reinaerttrofee. Pitu gaat sterven, terwijl hij nog zoveel heeft om voor te leven. Zijn dochter,
zijn dorp, zijn volk de Aroemenen – met hun eigen springlevende taal! – maar nu bijna door
iedereen vergeten. In dit prachtig vertelde boek begrijp je meer over een klein onbekend
volk op de Balkan in het grote Europa van nu.

Wanda Reisel
foto © Annaleen Louwes

Met Adam (2019) dingt Wanda Reisel mee naar de Reinaerttrofee. Net als de man Adam op
een balkon met uitzicht op de Dam staat, ontploft het monument. Er is een aanslag
gepleegd. Adam slaat op de vlucht. Dit boek beschrijft zijn tomeloze tocht van Amsterdam
via Zürich en Shanghai, die filosofisch eindigt in de stilte van een Noors fjord. Dan hebben we
intussen veel van de listen en bedrog in onze moderne wereld gezien.

Bericht

Stichting Kring Halewijn streeft ernaar om correcte en actuele informatie te verstrekken via deze site, maar versterkt geen garanties voor de juistheid of volledigheid ervan. De informatie is uitsluitend indicatief bedoeld en is aan wijziging onderhevig. is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden en/of gedateerde informatie van deze site.

e: info@halewijnprijs.nl
m: +31 (0)6 20546800

IBAN NL76 RABO 0346 8082 19
RSIN/Fiscaal nummer: 8602.52.942
KVK: 75360853